pekmez kansızlığa iyi gelir mi?

Kansızlık tedavisi olarak çok eski zamanlardan beri pekmez kullanılmıştır. Pekmezin içindeki demir az olsa da kansızlığı olmayan birinde demir tedavisi olarak işe yarayabilir ama kansızlığı olan birinin tedavisi için yeterli gelmeyecektir. 100 gram pekmezdeki demir oranı bir kadının günlük demir ihtiyacının yarısını bile karşılayamamaktadır. Kansızlığı olan bir kadının çok daha fazla demire ihtiyacı vardır. Zaten 100 gram pekmez bir kişinin her gün tüketebileceği bir miktar değildir.

sonuç olarak kansızlık tedavisi için pekmez tek başına yeterli değildir.

pekmez kansızlığa iyi gelir mi?” üzerine 6 düşünce

  1. Semra akat

    Doktor bey, Yer elması bitkisi demir eksikliğine iyi gelir mi. Çiğ meyve şeklinde tüketilebilir dediler. Ayrıca aydınlatıcı bilgileri bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederiz.

    1. aneminet-admin Yazar

      bitkilerde var olan demir, et veya sakatatlardan elde edilebilecek demire göre daha az emilir. yiyeceklerdeki demir miktarı yüksek olması her zaman iyi bir demir kaynağı olacağı anlamına gelmez. yer elması bilinen iyi demir kaynakları arasında yer almamaktadır.

  2. Emel Bayrakçı

    Sayın Dr. Vedat Aslan, sayın hocam,
    O kadar güzel, anlaşılır bir dille ve etraflıca anlatmışınız ki anemiyi.., yürekten çok teşekkür ediyorum size. Sağolun, varolun. Allah razı olsun, Sizin gibi değerli bir insan ve doktor yetiştiren ailenizden ve hocalarınızdan da.

  3. Engin

    Hocam merhabalar
    Hocam chek up yaptırdım yıllardır kızılaya kan veririm..Yaptırdığım kan değerlerinde ferritin değerim 12 çıktı,1 ay sonra tekrar yaptırdım11,4 çıktı..Diğer kanlarımda bir sorun yok..Gaitada gizli kana bakıldı aç karnına pozitif tok karnına negatif çıkıyor..Büyük bir sorunmudur.Yaşım 37

    1. aneminet-admin Yazar

      kadınların düzenli olarak adet kanamaları ile kan kaybından dolayı demir eksikliği görülmektedir. ancak kadınların çoğunda hgb değeri de erkeklere göre düşüktür. hemoglobin değerinin düşük olması hayat kalitesini düşürebilir ancak fazla olması sağlıklı olması anlamına gelmez. eğer hgb değeriniz yüksek ise kan bağışı yapmak vücudu sağlıklı tutar. ferritin değerinin düşük olması düzenli kan bağışı nedeniyle olabilir ancak bunu sağlıksız bir durum olarak değerlendirmek için hgb değeriniz yani kansızlık olup olmadığını bilmek gereklidir. hgb değeriniz 15’lerdeyse o zaman sağlıklı biri olduğunuzu söyleyebilirim. kan hgb değeriniz yüksek olduğu sürece Kızılay’a düzenli aralıklarla kan bağışına devam edebilirsiniz.

Bir cevap yazın