hangi demir haplarını kullanmam daha iyidir?

Demir çoğu yiyeceklerde değişik miktarlarda vardır ama vücuda geçmesi için öncelikle mide asidinden etkilenmesi gerekmektedir. Kırmızı et, karaciğer gibi demir oranı fazla olan yiyeceklerdeki demir mide asidi ile birlikte daha iyi kana geçer. Yeşil bitkilerde demir fazla olsa bile demir çok az oranda kana geçer. Bu durum demir haplarında da geçerlidir. 2 değerlikli ve 3 değerlikli demir olmak üzere iki tür demir hapı vardır. 3 değerlikli demir hapları kana daha az geçtiğinden kansızlık tedavisi için yeterli değildir. 2 değerlikli haplar daha etkilidir ve kısa zamanda kansızlığı düzeltirler. Devam edildiğinde demir deposunu doldurarak şikayetleri neredeyse tamamen düzeltirler.

Bu tedavilerde en büyük sorun mide ve barsak şikayetleridir. Hangi hapın hangi hastada fazla şikayet yapacağı önceden bilinemez bu nedenle bir tür hap tedavisi iyi gelmezse diğer hap türü daha iyi gelebilir.

Şurup şeklinde olan demir ilaçları  Türkiye’de çoğunlukla 3 değerlikli olarak bulunur. Bu nedenle kansızlık için iyi bir seçenek değildir. 2 değerlikli şurup şeklindeki ilaçlar çok az da olsa mevcuttur. Şurup tedavileri genelde hap kullanmakta zorlanan hastalar için önerilse de 2 değerlikli demir ilaçları tercih edilmelidir.

3 değerlikli ilaçlar daha az mide ve barsak problemi yaptığı söylenerek tercih edilmektedir ancak kansızlığı çok geç düzelten bir ilaçtansa etkili olanı tercih etmek daha doğru olacaktır.

Bir cevap yazın